2012. július 20., péntek

22-23. nap: Boltok-árak, hasznos infók

2012 július 19-20.

mottó: "A mákos bab egy étel, ami úgy készül, hogy kettőt lapozunk a szakácskönyvben..."

utolsó UPDATE: 2012 július 21-én (ez a bejegyzés folyamatosan frissül)

Ígértem már, hogy lesz egy külön bejegyzés a vásárlásról, hogy mit hol érdemes megvenni, és milyen lehetőségek vannak, úgyhogy eljött az idő, hogy az eddigi tapasztalataimat meg is osszam veletek. Szóval itt Svájcban a kis sarkiboltok mellett 4 nagyobb multi van, ahol az emberi szervezet számára szükséges táplálékot be lehet szerezni. (Tulajdonképpen a Lidl-vel együtt 5 bolthálózat van, de az itt Bernben nincsen).
Elöljáróban annyit leszögeznék, hogy (nagyon helyesen) itt vasárnap minden zárva van, és szombaton is általában korábban zárnak a boltok. A svájciak úgy gondolják, hogy az ember legyen hétvégén, meg esténként a családjával. A pályaudvarnál van egyedül 1-2 bolt, ami hétköznap hosszabb ideig és ezen felül vasárnap is nyitva van. Ezekből kifolyólag itt nem lehet azt elkövetni, mint otthon, hogy az ember hajnal 1kor kitalálja, hogy szüksége van egy zacskó boleróra meg egy kiló mosóporra, és lemegy értük a sarokra.

Migros: Egy nagy svájci multi, olyan, mint otthon a SPAR, vannak sajátmárkás termékei (azokon még a logó is olyan, mint nálunk a sparos „budget” logó). Különlegessége, hogy nem lehet benne alkoholt kapni egy dekát sem, hogy pontosan mi ennek az oka, azt csak az itteni politikusok tudnák megmondani. Ez van, ha az ember agyzsibbasztót is akar venni, akkor vagy vesz egy üveg csilit és azt szopogatja, vagy átmegy máshova tankolni ilyen nemű kellékekből. Amúgy a saját márkás termékek jók és relatív kedvező árakon vannak. Van benzinkútja is, de nem a legolcsóbb. (Ja igen, benzin… Ez is megérne egy misét, mivel Svájcban a benzin vagy ugyan annyiba kerül, vagy (általában) olcsóbb mint otthon…) Van étterem része is sok helyen, amit egészen olcsónak mondanak, mert állítólag 10-15 CHF-ből (2400-3600 HUF) meg lehet étkezni, bár azt mondják, hogy eléggé egysíkú kaják közül lehet választani. Ilyenben még nem voltam, pedig ebből is van kb. rengeteg. Amúgy az étterem részt, azt szó szerint kell érteni, mert nem a boltban van maga a cucc, hanem külön, mint egy rendes étterem, asztalokkal, meg mindennel, láttam már teraszosat is. Ja igen, ha jól tudom, van bankja is a „Migró”-nak. Meg pl van sajátmárkás telefonja is. Majd ilyet fogok beszerezni, ugyan annyiba kerül sok esetben a telefon+simkártya, mint maga a simkártya, és általában valami oltári nagy összeget, 5-10 db Mátyáskirálynak megfelelő frankot kérnek érte, és 4-9ezer le is beszélhető (szóval maga a kütyü+sim kerül kb ezer HUF-ba). Ami az egészben a buli, hogy olcsóbban lehet a svájci mobilról magyar mobilt hívni 1200 km távolságból, mint magyarról magyart Budapesten belül…

Coop: Ez a másik nagy svájci multi (komolyabb sokkal, mint az otthoni Coop hálózat). Ebből van eléggé sok, kisebb és nagyobb is. Én személy szerint drágának találom, úgyhogy csak 1-2 dologért járok ide, a többit máshonnan szerzem be. Coopnak van pár nagy üzlete, ahol ilyen „OBI” szerű áruházrész is van. Egyik ilyen nagy COOP-ba szoktam járkálni, beszerezni a mindenféle müty-öt, mint pl kerékpárillatosítót, vagy hangtompítós szirénát... Ennek is van saját benzinkútja, egy ilyenre járok fújni a biciklim kerekét, mert az ottani kompresszor 6 bar-ig is elmegy, ha jó napja van (máshol meg csak 2-2,5-ig ami édeskevés egy cangának).

Denner: Ez egy török? vállalkozás. Sokak szerint lerakat feelingje van, pedig egy teljesen hétköznapi boltnak néznek ki. Állítólag olcsóbb, mint a svájci boltok, bár én ezt nem nagyon tapasztaltam 1-2 dolog kivételével (pl sütemények, husok)

Aldi: Ezt a manapság otthon is ismert céget senkinek sem kell bemutatni (max az itteni svájciaknak, mert alig ismerik). Az Aldi és a Lidl(i) pár éve tört be a svájci piacra, a politikusok neheztelésének ellenére is (féltek, hogy túlságosan le fogják nyomni az árakat ezzel a svájci boltokat-munkahelyeket-mezőgazdaságot tönkretéve). Amúgy pontosan ugyan úgy kell elképzelni, mint az otthoni Aldikat, még a cuccok is ugyan abban a sorrendben vannak felpakolva, úgyhogy aki a hazai Aldiban tudja, hogy mi merre, az itt sem fog eltévedni. Annyi különbség van talán, hogy külön jelzik, hogy melyik termékek származnak Svájcból (otthon se lenne hülyeség), aztán az ember eldönti, hogy a svájcit akarja megvenni, vagy pedig a németet (vagy mást). Amúgy meg mesélték, hogy annyiban másabb, mint a Németországon belüli, hogy itt az emberek nem esznek meg minden ipari hulladékot, úgyhogy ide a német anyacég a legjobb minőségű cuccokat küldi csak.

No és akkor egy kicsit mélyebben belemenve az árakba és az árúkba. Összevissza fogom írni ami épp eszembe jut, ha valakinek van konkrét árura kérdése, akkor ír nekem és akkor majd bővítem időközben a listát.

-Kenyér: van ezer féle. Mindegyik finom és ehető. A legolcsóbb és legfinomabb toastkenyeret (enyhén édes íze van, kicsit kalácsra hasonlít az ízkarakterisztikája, én nagyon szeretem és 2 nap múlva is puha) a COOP-ban lehet kapni, 900g 1,7 pengő (kb 400 HUF). Általában a kenyerek kilónkénti ára 500HUF-tól indul a csillagos égig. Majdnem mindegyik boltban ugyan azokat a fajtákat lehet kapni általában. A belépő szintű félbarna is finom, bár a pár napos állást már nem nagyon szereti. Csinálnak ilyen kör alakú kenyér szerűségeket (pontosabban nem is kör, hanem karika, mert a közepe lyukas), azokra azt mondják, hogy isteniek, bár az áruk is borsosabb, én még nem kóstoltam őket. A zsemlék eléggé izmos árakon vannak (ha jól emlékszem 140 HUF körül van darabja), és a péksüteményekért is keményen kell csengetni, bár állítólag a svájci croissantnak nincs párja a világon (talán a francia? de szerintem itt is franciák sütik…).

-Sajtok: no erről ígértem egy külön bejegyzést majd, úgyhogy nem lövöm itt le a poénokat, csak összehasonlítás képen mondom, hogy Aldiban van német trappista (finom), 1700 HUF/ kilóért. A svájci „tömeg sajtok” 2200 Forint környékén kezdődnek, de már azok is eléggé isteniek, és innen mennek fel a csillagos egekbe. (Láttam már 12000/kilónál is drágábbért sajtspecialitást). Mondjuk ezek a drágább sajtok olyan tömények, hogy pár dekával elvan az ember napokig, mert ezek nem azok a fajták, amiből fél kilót ráreszelsz a szendvicsedre…

-Vaj-margarin: van olcsóbb, van drágább, rendes jóféle margarin 1000HUF/kilóért van kb.

-Tojás: kb 50-60 forint/db szóval annyi, mint otthon. Amúgy a vicces, hogy lehet kapni nyers, és lehet kapni főtt tojást is a boltban. Ráadásul a főtt tojások általában színesek is (itt egész évben húsvét van). A főtt tojás logikája az, hogy pl. kiülsz a parkba piknikezni, és tolod magadba a tojást, nem kell vele otthon szenvedni.

-Pizza: Egyetemista és kollégista múltamból kifolyólag sokszor eszem az élelmiszeripar eme remek, de cseppet sem egészséges fagyasztott termékét. Itt az Aldiban és a Migróban is az alap pizza (tészta-parszósz-sajt) 240 forint körül mocorog (mint otthon). Amin van már hús meg szotyi is, azért többet kell csengetni.

-Mirellit kaják: mindenféle kiszerelésben és összetételben kaphatóak. A legolcsóbbak az Aldiban vannak. Amiket szoktam venni, az az otthon is kapható Nasi meg mindenféle „Goreng” cuccok (rízs, vagy tészta, sokféle zöldséggel meg hússal ilyen fűszeres bigyó az egész, rárakod a tűzre és 5 perc alatt kész és finom). Meg most elkezdtem ilyen tésztás kajákat venni (Bolognai spagetti, meg majd most fogok valami spenótos vagy milyen gnocchit kipróbálni). Ezeket a cuccokat egységesen 720 HUF/ csomagért lehet beszerezni (750 g-osak). Szóval ez egy eléggé költséghatékony történet.

-Lasagne: nemrég találtam Migróba 1200 HUF-ért KILÓS!!! lasgne-t. Nagyon finom jó benne a hús meg a cucc is, mondjuk nem mikróban kell megcsinálni, hanem sütőben (legelőször nekem sikerült mikróban :D). Van hozzá külön reszelt sajt is mellékelve…

-Kolbászok: Nem a legolcsóbbak, 2-3ezer HUF környékéről indulnak, Migróba lehet kapni egész finom kolbásznak kinéző szalámit (csak ne tennének bele annyi köményt). Amúgy ez nem egy kolbászfogyasztó nemzet, mert nem lógnak a szálak tömött sorokban. Főleg ilyen előre csomagolt-szeletelt bigyót lehet kapni többnyire.

-Ásványvíz: 60HUF/1,5 liter. A színekre kell figyelni, mert ezek itt eléggé hülyén és összevissza színezik az üvegeket. Van ahol a rózsaszín a bubis, van ahol a kék, van ahol meg zöld az egész… Úgyhogy érdemes megnézni, hogy mi van ráírva, ha „mit Kohlensäure” akkor bubis, ha „ohne Kohlensäure” akkor bubimentes a játék. Persze itt is vannak drágább fajta vizek, de a sima alap is nagyon finom.

-Husok: hát ezekről nehéz beszélni, mert arany áron vannak. A Dennerben meg Aldiban van néha akciózva, amikor már 3500 HUF környékén is lehet kapni csirkemellnek kilóját (pontos árat nem tudok, kicsit olcsóbban kicsit drágábban, de ekörül mocorog az akciós hús). Innen mennek kb az árak az egekbe, úgyhogy itt az ember hamar vegetáriánus lesz. Húspult és hentes sincs túl sok, ahogy láttam, előrecsomagolt kiszereléseket lehet főleg kapni. (Jah a vicc, hogy a magyar hús szokott itt sokszor olcsó lenni :D, és hátán ott figyel, hogy otthonról hozták…)

-Pisztácia, szotyi-lufi-töki-mogyi: Hát nem kis meglepetésemre, és boldogságomra itt olcsóbb a pisztácia, mint otthon… Mindegyik boltban ugyan annyiba kerül kilója a nagyobb kiszereléseknek 12CHF ami átszámolva kb 2880 jómagyar forint. A Denneres szerintem a legjobb eddigi tapasztalataim szerint, mert az Kaliforniai piszti egyenesen az USA-ból. Finom, nagy szemű, és nem nagyon van benne olyan, ami nincs kinyílva (aki szereti a pisztáciát, és nagy fogyasztó, az tudja mennyire idegesítő, amikor a piszti felét nem lehet kinyitni, csak fogóval…). Ennek örömére eléggé gyakran fogyasztom ezt a rendkívül egészséges magvat, csak a probléma, hogy általában egy nap alatt el is fogy fél kiló, úgyhogy igyekszem ritkán venni… (Ez kicsit paradox mondat volt, de talán érthető :))
A mogyorók ahogy néztem hasonló, vagy olcsóbb áron vannak, mint otthon, kesudió, mandula szintén. Mogyiból már be is termeltem egy fél kilót.

-Zöldség-gyümölcs: Hát az áruk nagyon nagyon változó, és nagyon boltfüggő. Coop-ban leesett az állam, hogy mennyibe kerülnek, Migróban/Aldiban érdemes ezeket vásárolgatni (vagy a piacon). Minden szép és finom. Paradicsom ilyen 500 HUF-tól kezdődik kb. Krumpli, hagyma egy icipicivel drágább, mint otthon ha jól láttam, bár abból is van itt ezer féle kiszerelés. Lehet kapni millió ilyen előre csomagolt saláta keveréket, de ezeknek az áruk is megvan.  UPDATE: krumpli 260HUF/kiló, hagyma 520/kiló

-Csokik: rengeteg féle és árú van. A legolcsóbb svájci csoki 110!!! HUF/tábla. Ez a belépő szintű csoki se az a szájpadlásra tapadó mikuláscsokikból jól ismert nugát bigyó préselt falevélolaj ipari hulladék, hanem rendes kakaótartalommal ellátott tejből készült csoki. Kb a 100 forintos csoki olyan itt, mint otthon a boci. Ez is már nagyon finom a többi meg úristen. Eddig csak Frey-t meg Toblerone-t ettem egyedül (mindkét cég gyárt vagy 100 félét) és az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ezeket is még MO-n ettem :) de majd szép lassan sorra veszem itt is a választékot és letesztelek amennyit csak tudok (mivel vagy millió féle van, ezért nem lesz könnyű). Amúgy a prémium csokik ahogy néztem kb 500/tábla áron mocorognak, de ezek már kb beszélnek olyanok.

-Sör: COOP-os alapsört senkinek nem ajánlom, mert egyszerűen fogalmazva… Na majdnem írtam egy cifrát. Szóval jóízlésű házisörön nevelkedett nyelvem eléggé hevesen tiltakozik ez ellen (Valami PRIX bigyó van ráírva, és rózsaszín doboza van). Ezen kívül az összes sör zseniális. 110 HUF-ért kapsz már 4,9 %-os jobbféle német importsört. 130-ért már búzát stb… Persze az árak itt is mennek fel, vannak drágább fajták is. Migró ugye alapból kilőve alkohol szempontjából, úgyhogy marad a Denner meg az Aldi (Coopot meg én személy szerint nem ajánlom, legalábbis a coopos sört semmiképp a többi az jó).

-Borok: Hát bort még nem vettem, mert kb 2500 HUF/üvegnél kezdődnek a franciák és olaszok, a svájciak meg mégdrágábbak, bár állítólag isteniek. Lehet kapni elvileg főző bort, ami olcsóbb (és sejtéseim szerint jobb, mint otthon sok üveges). Sangriát 1,5 litert már 500 HUF alatt lehet kapni (olcsóbb mint otthon…).

-Fogkrém meg egyéb dolgok: Amennyire megfigyeltem a fogkrémek sokkal olcsóbbak, mint otthon. Van pár vicces nevű (CANDIDA, KUKIDENT :D) . A dezodorokat néztem, azok drágábbak mint otthon, bár nem sokkal, a többi cuccról még nem nagyon tudok mit mondani.

-Tej: 230-340 HUF körül van a dobozos UHT tej.

-Kecsap: A prémium kategóriást szoktam venni, mert abból találtam csípőset, 340 forint egy nagy üveggel belőle. A sima mezei kecsap (az is finom) az még ennél is olcsóbb és kilós.

-Teák: 200 Huf alatt már lehet kapni filteres teát dobozonként, a csillivillin kinéző teák pedig 500-600 pengőt érnek itten.

-Liszt: ahogy néztem kb otthoni árakon mozog pluszminusz icipici.

UPDATE: -Citromlé: 2 dl-es olaszországit lehet kapni mindenhol, 144 HUF-ért

Ja igen, most látom, hogy minden kaján 2 dátum van. Első elvileg ameddig el lehet adni. A második ameddig fogyasztani lehet. Ez a rendszer sem teljesen bolond ötlet…

Szóval kb. ezek az árak jutnak most eszembe. Eddig nem sok időm volt főzni, de majd szép lassan arra is időt kerítek hétvégente, mert már hiányzik egy jó kis saját készítésű finomság...

No és akkor, hogy mennyiből is lehet megélni errefelé. Ugyebár ez a kérdés eléggé igényfüggő is. Szobát 400 CHF-től (kb 100ezer HUF) lehet kapni. Ha az ember nem akar többedmagával lakni egy lakásban, akkor kb 200-250 ezer HUF/hó összeggel kell kalkulálni alsó hangon. Amúgy ezekben az árakban már benne van a rezsi, általában az internet meg a tv is, de ugye azt már korábban írtam, hogy a mosásért sok helyen kell külön fizetni (mondjuk az párszáz forintos tétel), és a szemétért meg mindenkinek magának kell fizetni, ha nem gyűjti szelektíven (ez is párszáz forintos tétel). A kajára költött összeg szintén függ az ember kívánságaitól meg a fogyasztási mennyiségtől, én úgy számoltam, hogy kb havi szinten 70 ezer forintból nagyonkényelmesen, jól ki lehet jönni, néha be is lehet ülni már valahova ebből az árból. Ez az összeg szerintem egy eléggé erős felülbecslés, és sokkal olcsóbban is meg lehet oldani, csokikkal-pisztáciával együtt… Természetesen el lehet tapsolni ennek az összegnek a háromszorosát is, ha valaki marinírozott lazacon nevelkedett és szarvasgombalekvárt akar enni mellé minden nap. Ha az ember nem szeret sétálni vagy biciklizni, akkor a BKV bérlet a városon belül 17000/hónap, de ezzel minden vonatot-villamost-buszt-trolit igénybe lehet venni, és ugye mindegyik halálpontos, és tiszta és szép. Ja igen, van még kötelező egészségbiztosítás az elvileg 50ezer forint/hónál kezdődik az országban, abból is van többféle az igényeknek megfelelően. Van még felelősségbiztosítás (ha rálépnél valaki lábára, és történne vele valami, vagy berúgnád a szomszéd ablakát labdával, akkor a biztosító megtéríti a kárt). Elvileg ez a lakásbiztosításokkal együtt van egyből azokra az emberekre akik benne élnek, de ezt lehet, hogy nem tudom pontosan jól.
Szumma szummárum, 240-250 ezer magyar forintból már egy kényelmes életet el lehet kezdeni errefele, úgyhogy aki ide jön, az számoljon minimum alsó hangon 300-350-el első hónapban (meg kell venni a személyit, meg ezer dolgot a legelején). Ez magyar szemüveggel rengetegnek tűnhet, de azt tudni kell, hogy itt a javasolt minimálbér kb 600-650 ezer forint nettóban havonta, úgyhogy ez olyan arányaiban tekintve, mintha otthon kb 40ezerből egy nagyon kényelmes életet tudna élni az ember lakással-rezsivel-étkezéssel-bérlettel… Ha van valami spéci kérdés ezekkel kapcsolatban, akkor ne habozzatok feltenni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése