2012. augusztus 14., kedd

47-48.nap: Bankolás

2012 Augusztus 13-14

mottó: "Nem jó svájci, aki nem gyűjt.... Csak úgy beleél a világba, felelőtlenül."

Hétfőn-kedden az új jelentés írásokon és otthoni főzöcskézésen kívül nem sok érdemleges történt (azon kívül, hogy pár napja rémálmok gyötörnek éjszakánként :S), úgyhogy gondoltam, hogy itt az ideje a bankos tapasztalataimat megosztani. :)

Szóval ugye ha az ember Svájcban dolgozik, akkor előbb utóbb megkapja a jól megérdemelt jutalmát, a fizetését. Érdekes módon itt az a divat, hogy hónap vége fele utalják át a pénzt, és nem hónap elején, mint otthon. Tehát munkakezdéskor szükségünk lesz valamelyik svájci banknál számlát nyitnunk minél előbb. Első kérdés rögtön, hogy melyik banknál is érdemes ezt megtenni. Igaziból attól függ, hogy az ember hány éves, mennyit fog keresni, és mennyi ideig szándékozik itt tartózkodni. Svájcban (mint előre sejtheti az ember) millió bank van. A helyi "OTP"-t úgy hívják, hogy Cantonal Bank, és elvileg minden kantonban van saját "leányvállalata". Sokan ezt mondják az egyszerű halandó bankjának jóféle konstrukciói miatt. Jó páran viszont jobban szeretik a "postabankot" PostFinance. Itt talán olcsóbb a számlavezetés és az éves díjak , mint a Cantonalnál. (otthon sokan nem is sejtik, hogy a különféle bankok mennyit vonnak le évente a számlakezelésért, bankkártya éves díjáért, stb stb... érdemes ezeknek utánanézni). A postabank kártyájával bármelyik élelmiszer boltban lehet vásárolni, mint egy sima bankkártyával, vannak automatáik is, viszont külföldön ha jól tudom nem lehet vele fizetni. Ezeken kívül még van rengeteg választási lehetőség. Én végül is UBS-es lettem, mivel 30 év alatti tanulóknak MINDEN ingyenes náluk (átutalás, korlátlan pénzkivétel, hitelkártya,bankkártya... Kicsit barátibb mint otthon a juniorkártya). Az már csak egy plusz adalék, hogy ha jól tudom az UBS svájc legnagyobb bankja (pár éve volt valami balhéjuk, mert az egyik vezetőről kiderült valami turpisság, de hát ilyen hol nincs?:) ). 
Maga a számlanyitás nagyon egyszerű, kell hozzá a munkáltatói szerződés (erre nem is biztos, hogy szükség van, max amiatt, hogy tanuló az ember ha diákszámlát nyit), a svájci személyi igazolvány, és a lakcím. Ember bemegy és pillanatok alatt sorra kerül, leültetik, és pár perc alatt megvan az új bankszámlaszám. Az ügyintézők természetesen beszélnek 3-4 nyelvet (német-svájci-francia-angol), úgyhogy kommunikációs problémák senkinél sem adódnak. A kedvesség is példátlan. Ha valaki valaki ajánlására ment az UBS-hez, akkor az ajánló kap pár frankot ajándékba (ha valaki ezek után miattam az UBS-t választja, akkor keressen meg a számlanyitás előtt :). (Azt hiszem az ajánlott is kap valami bigyót, én tegnap kaptam pont meg postán, csak még nem volt időm végigolvasni). A bank magát a bankkártyát kb 3-4 napon belül kiküldi (jééé nem kell heteket-hónapokat várni, meg telefonálgatni, hogy hol van már?!). Először a pin kódot, majd egy másik nap magát a kártyát küldik (ugyeugye, nem olyan nyerő ötlet egyszerre küldeni a kódot és azt amivel fel lehet használni). Rá pár napra küldik az online bankoláshoz szükséges kódot, majd megint egy másik nap a hozzá szükséges "gépet", és mágneskártyát is. (Ja igen, NOTA BENE: Ha megvan az új lakásunk svájcban nulladik nap véssük fel a postaládára a nevünket!!) Ez a "számológép" egy nagyon jópofa kütyü, még sosem láttam ilyet, de gondolom ez a jövő. Az egész úgy néz ki mint egy számológép, és a saját netes kártyádat bele kell dugni. Bekapcsoláskor kér egy pinkódot (amit beállíthatsz magadnak), majd a számítógépeden bejelentkezhetsz a bankfiókba. A bejelentkező képernyőnél megad egy számsort, azt be kell pötyögni a "számológépbe", és az visszaad pár karaktert. Ez az éppen aktuális jelszó az internetbankba való belépéshez. Elsőre ez így bonyolultnak tűnhet, de rémesen egyszerű, és ami a legfontosabb: nagyon biztonságos. Ugyan ezt a procedúrát kell végrehajtani minden egyes pénzmozgásos műveletnél, ott általában a számlaszámmal variál amire utalni szeretnénk, és az alapján adja a "számológép" a megerősítő kódot.

ATM van mindenhol töménytelen mennyiségben. UBS-nél jópofa, hogy akárhányszor ki lehet venni egy hónapban ingyenesen a saját ATM-ükből (sőőt elvileg nekem mint tanuló, Svájcban bármelyik ATM-ből ingyenes a készpénzfelvétel). Ez is kicsit szimpatikusabb, mint otthon, hogy 2szer felvehetsz, utána meg fizess mint a katonatiszt, ha a saját pénzedet a zsebedben akarod hordani... Namármost az automaták beszélnek mindenféle nyelven, szóval ezektől sem kell berezelni. Ami viszont nagyon furcsa és meglepő (és jó), hogy MINDENT lehet kb az ATM-eken intézni. Látod az egyenlegedet (nagyon jó opció), hogy mik voltak az utolsó kiadásaid-átutalásaid, stb... Ez rendkívül hasznos dolog. ATM-ek nagy részén pénzt BEFIZETNI is lehet, úgyhogy ha épp találtál az utcán CHF-et, vagy EUR-ót (igen, sok UBS-es ATM többnyire eurót is kezel), akkor beteszed a kártyádat, beteszed a pénzt, és máris a számládon van... Másik zseniális dolog, hogy ha pénzt veszel ki, akkor megkérdezi, hogy milyen címletben akarod? Nagyban? Kicsiben? Mindkettőben? Na ez a másik szuper dolog, hiszen így az embernek nem kell attól félnie, mint otthon, hogy egy 20ezressel elküldik a fenébe a sarki péknél, ha csak egy zsemléért ugrik be éppen a pénzfelvétel után. 

Szóval összességében látszik a kőkemény profizmus az itteni bankoknál (legalábbis az UBS-nél), de hát nem hiába mondják, hogy ez a sajtok a borok a csokik mellett a bankok hazája is.

Ez a kütyü, amibe beteszed a netes kártyádat felül, és máris lehet pötyörészni (kép forrása: kobil.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése